علاوه بر اینها مادربرد یا برد اصلی کامپیوتر دارای یک سری سوکتها است که کاربرد آنها اتصال سایر اجزا به یکدیگر میباشد. بدون وجود مادربرد، هیچکدام از قطعات مثل پردازنده (CPU) و هارددیسک و … نمیتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. اگر قصد دارید فقط یک کارت گرافیک، چند هارد برای ذخیرهسازی اطلاعات و شاید یک کارت صدا یا ویدیو کپچر را روی سیستم خود نصب کنید، اکثر مادربوردهای ATX یا برخی مدلهای micro-ATX کاملا مناسب شما خواهند بود چرا که این محصولات عمدتا با حداقل یک شکاف PCIe x1 و یک شکاف PCIe x16 همراه هستند. علیرغم فراگیر شدن لپ تاپ ها، همچنان هستند افرادی که دسکتاپها را برای انجام کارهای سنگینتر ترجیح میدهند.
GigaByte B760M DS3H AX DDR4 rev. 1.x LGA 1700 13th Gen ATX Motherboard
ام اس آی چهار سری مادربرد تولید کرده که فقط سری PRO آنها برای کاربریهای دیگر است و سه سری دیگر یعنی MEG، MAG و MPG مخصوص گیمرها ساخته شدهاند و مشخصاتی هم دارند که آنها را کاملا مناسب گیمینگ میکند. شیارهای (اسلاتهای) PCI-E بسته به اندازهشان و تعداد لاینهایی که دارند به چهار دسته x۱، x۴، x۸ و x۱۶ تقسیم میشوند. مثلا شیار PCI-E x۱ دارای یک لاین برای انتقال اطلاعات است و شیار PCI-E x۴ دارای چهار لاین. اما اگر بخواهیم توضیح مختصری راجع به قابلیت Dual Channel بدهیم باید بگوییم قابلیتی است که بر اساس آن دو ماژول حافظه رم میتوانند به صورت همزمان با پردازنده اصلی ارتباط برقرار کنند که قطعا باعث افزایش سرعت ارتباط آنها با پردازنده و متعاقبا بهبود عملکرد سیستم خواهد شد. مثلا اگر میخواهید ۱۶ گیگابایت حافظه رم در سیستمتان نصب کنید باید دو ماژول ۸ گیگابایتی خریداری کرده و هر یک را در یکی از شیارهای همرنگ مادربرد نصب کنید.
- این مادربردها معمولا دارای پورتها و شیارهای PCI-E بیشتری هستند و امکانات بیشتری هم دارند.
- ظهور فناوری DDR یک انقلاب بزرگ در صنعت کامپیوتر بود و سرعت حافظه رم را دو برابر کرد.
- در جدول زیر ابعاد این نوع از استاندارد های بورد ها را میتوانید مشاهده کنید.
- شیارهای مختلف PCI-E و برخی از کارتهایی که قابلیت نصب در آنها دارند را میتوانید در جدول زیر ببینید.
- اما بهطور کلی، بیشتر تراشهها ویژگیهای یکسان و استانداردی ارائه میدهند.
این تراشه سوکت اترنتقرمز را که در مجموعهی I/O وجود داشت، مدیریت میکند. همانطور که در تصویر میبینید فلزی نقرهای استادیومی شکل، نوعی نوسانساز کریستالی کوارتز است که سیگنال زمانبندی فرکانس پایینی را فراهم میکنم تا تراشهی شبکه بتواند همگامسازی شود. در ترکیبی که پردازنده/مادربرد از تراشههای DDR3 SDRAM (نرخ دادههای دوبرابر نسخهی ۳، حافظه دستیابی تصادفی پویا همزمان) استفاده میکند، هر سوکت یک SIMM یا DIMM نگه می دارد؛ قسمت “IMM” مخفف ماژول حافظه Inline است. منظور از S و D تکی و دوتایی است؛ اینکه ماژول داری یک طرف پر از تراشه باشد یا اینکه دو طرف پر از تراشه باشد؛ (Single or Dual). در این مطلب اطلاعاتی در این مورد که مادربرد چیست و چه کاربردی در کامپیوتر دارد به شما دادیم و همچنین چند مورد از اجزای اصلی آن را به شما معرفی کردیم و راجع به هرکدام توضیح مختصری دادیم تا دیگر با شنیدن نام مادربرد کامپیوتر گیج نشوید و با آن آشنایی داشته باشید.
شکل و اندازه مادربورد در طرحهای انالایکس و آ تیایکس میباشد که دومی بیشتر رایجتر است. یکی از تراشههای مادربورد، سوپر آی/اُ است که دیسکهای کمکی، صفحه کلید، ماوس و قسمتهای سریال و چاپگر را کنترل میکند. به تراشهٔ سوپر آی/اُ بعلاوهٔ دو تراشهٔ دیگر به نامهای پل شمالی و پل جنوبی، چیپ ست مادربرد گویند که مبنای بسیار خوبی جهت مقایسه مادربردها میباشد. از چیپستهای معروف به کار رفته در مادربردهای امروزی میتوان اینتل (Intel) و ایامدی (AMD) را نام برد. مادربرد، یک برد مدار چاپی الکترونیکی است که دارای کانکتور و سوکتهای زیادی برای اتصال صدها قطعه و ایجاد اثر الکتریکی مابین آنها است. میتوان تمام قطعات را با استفاده از انبوهی از سیمهای مختلف به هم متصل کرد.
در اینجا باید بگوییم مادربردهای امروزی معمولا دارای یک یا دو پورت USB ۲.۰ و چندین پورت USB ۳.۲ بوده و میتوانند نیاز هر کاربری را برطرف کنند. مادربرد دارای بخشهای مختلفی است که از جمله آنها میتوان به پورتها، شیارهای حافظه رم، سوکت محل نصب پردازنده اصلی، چیپست و شیارها یا همان اسلاتهایی اشاره کرد که محل نصب قطعات دیگرند. مهم ترین چیزی که می تواند فرد را به انتخاب یک کامپیوتر به جای لپ تاپ متقاعد کند، قدرت پردازش گرافیکی است، بنابراین به تعداد اسلات کارت گرافیک روی مادربرد توجه کنید. تعداد پورت های SATA و مکان آنها نیز مهم است، زیرا کارت گرافیک می تواند آنها را پوشش دهد. اگر می خواهید مستقیماً به وای فای متصل شوید، مادربردی با کارت شبکه بی سیم انتخاب کنید.